توصیههای امام رضا(ع) برای روزهای آخر ماه رمضان
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان مرکزی؛ ماه مبارک رمضان در نگاه امام رضا(ع) به میدان مسابقه ای برای پیروی از خدا و گام برداشتن به سوی بهشت برای بندگان خدا تشبیه شده است مسابقه ای که تا آخر ماه مبارک رمضان ادامه دارد.
در روایات اسلامی رمضان ماهی که ابتدایش رحمت و میانه اش مغفرت و پایانش آزادی از آتش جهنم است معرفی شده و تصریح شده است که درهای آسمان در اولین شب ماه رمضان گشوده می شوند و تا آخرین شب بسته نمی شوند؛ ماهی که خداوند در آن حسنات را می افزاید و گناهان را پاک می کند.(1)
یکی از با فضیلت ترین ایام و لیالی، دهه آخر ماه مبارک رمضان است. طبق روایات رسیده از اهل بیت(ع) پیامبر اکرم(ص) این دهه را به اعتکاف گذرانده و به عبادت و شب زنده داری مشغول بودند. امام رضا(ع) هم می فرماید: کانَ أَبى علیه السلام یَزیدُ فى الْعَشْرِ الأَواخِرِ مِنْ شَهْرِ رَمَضانَ فى کُّلِ لَیْلَةٍ عِشْرینَ رَکْعَةً؛ پدرم در دهه آخر ماه رمضان در هر شب بیست رکعت به نمازهاى مستحبّى شب هاى ماه رمضان مى افزود.
همچنین امام رضا(ع)می فرماید: شب بیست و سوم ماه رمضان، شب عید فطر و شب نیمه ماه شعبان؛ در این شب ها، روزی ها تقسیم و مدّت عمر و هر آنچه در آن سال رخ خواهد داد، تعیین مى شود.(2)
امام رضا(ع) در روز عید فطر از محلی عبور می کردند که عده ای مشغول خنده و سرگرمی بودند. امام در بیانی زیبا رمضان را به میدان مسابقه ای برای بندگان خدا تشبیه کرده به اصحاب خود فرمود: همانا خداوند صاحب عزت و جلال، ماه رمضان را میدان مسابقه ای برای بندگانش آفرید تا در این ماه با پیروی از خداوند به سوی بهشت پیشی گیرند. پس گروهی پیشی گرفتند و به پیروزی دست یافتند و کسانی دیگر باز ماندند و محروم گشتند. شگفتا(و شگفتا) از کسی که سرگرم خنده و بازی است(آن هم) در روزی که نیکوکاران ثواب و اجر می برند و کوتاهی کنندگان محروم می شوند. به خدا قسم اگر پرده و حجاب ها کنار رود، هر آینه نیکوکار به کردار نیک خود و گناهکار به گناهش مشغول می شود.(3)
امام مهربانی ها همچنین عید فطر را روز تضرع و دعا به درگاه خداوند دانسته می فرماید: بدان جهت روز عید فطر عید قرار داده شده است تا در آن روز مسلمانان جمع شوند و به خاطر خدای بزرگ به صحنه آیند و خدا را در برابر نعمت هایش به شکوه و بزرگی یاد کنند تا هم روز عید باشد و هم روز اجتماع، هم روز بالندگی باشد و هم روز زکات دادن، هم روز رغبت و توجه به نعمت های الهی باشد، هم روز تضرع و دعا به درگاه خدا.(4)
امام رضا(ع) همچنین فرا رسیدن عید فطر پس از یک ماه بندگی را هدیه ای به خداوند برشمرده می فرماید: در روز قیامت، چهار روز را به پیشگاه خداوند هدیه میبرند، گویی که عروس را به خانه بخت میبرند، پرسیدند: این چهار روز چه روزهایی است؟ حضرت فرمود: روز عید قربان، عید فطر، روز جمعه و عید غدیر.(5)
و در مورد علت تکبیرهاى زیاد در روز عید فطر مى فرماید: تکبیر، تعظیم و بزرگداشت خداوند متعال است و نوعى تشکر از هدایت ها و نعمت هاى پروردگار جهانیان است.(6)
پی نوشت ها:
1. بحارالانوار، ج ۶۹، ص ۰۴۳، ح ۵
2. بحارالانوار : ۹۷ / ۸۸ ۱۵
3. الکافی، ج ۴، ص ۱۸۱
4. من لا یحضره الفقیه، ج ۱، ۵۲۲
5. اقبال الاعمال، ۴۶۴
6. عیون اخبار الرضا(ع)، ج۱، ص۱۲۲
نظر شما :