ضرابی عنوان کرد: موفقیت 75 درصد پیوند سلول‌های بنیادی خون بند ناف در کشور

مديرعامل شركت فناوري بن ياخته‌های رويان موفقیت پیوند سلول‌های بنیادی خون بند ناف در کشور را بیش از 75 درصد عنوان کرد.

به گزارش ايسنا، منطقه مركزي، مرتضي ضرابي در حاشيه نشست علمي و تخصصي آخرين دستاوردهاي سلول‌هاي بنيادي و بانك خون بند ناف رويان در جمع خبرنگاران عنوان كرد: بانك خون بند ناف رويان از سال ١٣٨٤ در كشور راه‌اندازي شده است و داراي بانك خصوصي با ٨٥ هزار نمونه ذخيره‌سازي خون بند ناف و بانك عمومي و اهدايي با ١٥ هزار نمونه ذخيره‌سازي است.

وي با بیان اینکه ذخیره بانك عمومي خون بند ناف در پژوهشگاه رويان، بيمارستان شريعتي و سازمان انتقال خون انجام می شود، افزود: اين دخيره‌سازي مربوط به كل كشور است. همچنین در ٢٩ استان دفتر نمايندگي بانک خون فعال است و نمونه‌ها پس از جمع‌آوري به تهران منتقل می‌شوند .

ضرابی در خصوص پیوندهای صورت گرفته در کشور گفت: خوشبختانه طي سال‌هاي گذشته تلاش بر اين بوده است كه نمونه‌ها براي پيوند استفاده شود و طي سه سال اخير تا به امروز ٢٠ مورد پيوند سلول‌هاي بنيادي خون بند ناف براي بيماران انجام شده است .

وي عنوان كرد: اين پيوندها براي بيماران داراي مشكل خوني مانند تالاسمي، كم خوني مادرزادي، انواع سرطان‌هاي خون و نقص سيستم ايمني صورت گرفته است .

مديرعامل شركت فناوري بن ياخته رويان كشور ميزان موفقيت پيوندهاي صورت گرفته را بيش از ٧٥ درصد عنوان كرد و گفت: اقدام موثري كه توسط پژوهشگاه رويان آغاز شده است استفاده از سلول بنيادي خون بند ناف در بيماران دچار فلج مغزي است و در اين راستا مرحله اول كارآزمايي باليني با همكاري ستاد سلول هاي بنيادي، سازمان انتقال خون و مركز طبي كودكان آغاز شده است .

وي تصريح كرد: در اين مرحله ١٢٠ كودك مبتلا به فلج مغزي بين سنين ٥ تا ١٣ سال تحت اين كارآزمايي قرار مي‌گيرند و بعد از اتمام فاز اول، مراحل بعدي با تعداد بيشتري از بيماران دنبال مي‌شود .

ضرابي در خصوص امكانات و شرايط ذخيره‌سازي خون بند ناف بیان کرد: متقاضیان ذخیره‌سازی می‌توانند به سایت بانک خون بند ناف مراجعه کنند. برای ذخیره سازی موفق خون بند ناف مادر باید در دوران بارداری مبتلا به بیماری ویروسی نشده باشد و سابقه تزریق خون و مصرف برخی از داروها را نداشته باشد چراکه در غیر این صورت امکان ذخیره‌سازی وجود ندارد.

وی اضافه کرد: برای ذخیره‌سازی خون بند ناف در بانک خصوصی قرارداد اولیه با هزینه 2.5 میلیون تومان منعقد و سالانه برای نگهداری این نمونه 120 هزار تومان دریافت می‌شود که البته شرایطی ایجاد شده است که خانواده‌ها مبلغ مذکور را در قالب تقسیط هزینه و یا استفاده از وام بانکی پرداخت کنند تا با این شرایط خانواده‌هایی با استطاعت مالی اندک امکان ذخیره‌سازی خون بند ناف را داشته باشند.

مديرعامل شركت فناوري بن ياخته های رويان با تاکید بر اینکه تکنولوژی و دانش ذخیره‌سازی سلول بنیادی در کشور کاملا بومی است و علاوه بر اینکه این خدمات در کشور ارائه می‌شود، درخواست‌های متعددی از کشورهای همسایه در این خصوص دریافت می‌شود، بیان کرد: تفاهم‌نامه‌هایی با عمان، لبنان، آذربایجان، عراق و تاجیکستان جهت راه‌اندازی بانک خون بند ناف امضا شده و امکان انتقال دانش فنی به دیگر کشورهای مهیا شده است، البته دفتری در اقلیم کردستان عراق در شهر اربیل راه‌اندازی شده است که خون بند ناف جمع‌آوری شده برای نگهداری را به کشور منتقل می‌کند.

ضرابي استان مركزي را يكي از استان‌هاي پيشگام در این حوزه دانست كه در اين راستا كار خود را از سال ١٣٨٨ آغاز كرده است، افزود: استان مرکزی در زمره استان‌های با رشد محدود جمعیتی قرار دارد که امکان افزایش تعداد نمونه ذخیره‌سازی خون بند ناف در آن وجود دارد و انتظار می‌رود که پوشش زایمان و ذخیره‌سازی خون بند ناف به 1.5 درصد زایمان‌های استان برسد.