انجمن خاورمیانه ای بانک خون بند ناف در ایران راه اندازی می شود

مديرعامل شركت فناوري بن ياخته های رويان از راه اندازی انجمن خاورمیانه ای بانک خون بند ناف در ایران تا ابتدای سال جدید میلادی خبر داد.

به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، مرتضی ضرابی در نشست مطبوعاتی که در بیمارستان قدس اراک برگزار شد، با اشاره به اینکه دانش موجود در حوزه سلول های بنیادی و بانک خون بند ناف کاملا بومی است، افزود: قطعا از طریق تعامل با کشورهای موفق در این حوزه می توان رشد این دانش را رقم زد و به همین واسطه بازدیدهایی در سال گذشته از بانک خون بند ناف اسپانیا و سوئیس انجام گرفت.

وی تصریح کرد: البته عمده ارتباط ایران با کشورهای آسیای جنوب شرقی است و درصدد راه اندازی انجمن خاورمیانه ای بانک خون بند ناف در ایران هستیم که با مکاتبات صورت گرفته و رویکرد مناسب کشورهای منطقه تلاش داریم تا سال جدید میلادی این انجمن راه اندازی شود.

ضرابی اضافه کرد: در حال حاضر تقاضای امضای تفاهم نامه و همکاری جهت راه اندازی بانک خون بند ناف در عمان، لبنان، آذربایجان، عراق و تاجیکستان وجود دارد همچنین دفتری در اقلیم کردستان عراق در شهر اربیل راه‌اندازی شده است که خون بند ناف جمع‌آوری شده برای نگهداری را به کشور منتقل می‌کند.

ضرابی با اشاره به محدودیت های موجود در حوزه پیوند سلول های بنیادی عنوان کرد: رویان مرکز ذخیره سازی خون بند ناف است و متولی پیوند، بخش دیگری است، اما به دلیل محدودیت های موجود، مراکز پیوند کمی به اندازه تعداد انگشتان یک دست در کشور فعال است که با توسعه این مراکز، پیوند نیز افزایش می یابد.

وی میزان پیوندهای صورت گرفته در جهان را 35 هزار مورد دانست که این رقم در ایران طی سه سال اخیر 20 مورد بوده است که اکثرا برای بيماران داراي مشكل خوني مانند تالاسمي، كم خوني مادرزادي، انواع سرطان‌هاي خون و نقص سيستم ايمني صورت گرفته است .

وی به رقم بالای واردات سلول های بنیادی به کشور اشاره کرد و گفت: چیزی در حدود 35 تا 40 هزار یورو هزینه واردات سلول های بنیادی به کشور است به همین واسطه ذخیره سازی آن در کشور بسیار اهمیت دارد که بر این اساس دو بانک عمومی و خصوصی اقدام به ذخیره سازی خون بند ناف می کنند.

ضرابی بیان کرد: کشور داراي بانك خصوصي با ٨٥ هزار نمونه ذخيره‌سازي خون بند ناف و بانك عمومي و اهدايي با ١٥ هزار نمونه ذخيره‌سازي است که این ذخیره بانك عمومي خون بند ناف در پژوهشگاه رويان، بيمارستان شريعتي و سازمان انتقال خون انجام می شود.

وی با تاکید بر محدودیت های اعتباری در راستای ایجاد بانک های عمومی بیان کرد: بودجه و اعتباری جهت ایجاد بانک عمومی در اختیار نیست و در همین راستا بانک خصوصی فعالیت گسترده ای دارد اما برای توسعه ذخیره سازی در کشور بواسطه اهمیتی که برای نجات جان افراد دارد، تهمیداتی همچون تقسیط هزینه و یا وام در نظر گرفته شده است.

مديرعامل شركت فناوري بن ياخته های رويان ميزان موفقيت پيوندهاي صورت گرفته را بيش از ٧٥ درصد عنوان كرد و گفت: اقدام موثري كه توسط پژوهشگاه رويان آغاز شده است استفاده از سلول بنيادي خون بند ناف در بيماران دچار فلج مغزي است و در اين راستا مرحله اول كارآزمايي باليني با همكاري ستاد سلول هاي بنيادي، سازمان انتقال خون و مركز طبي كودكان آغاز شده است .

وي تصريح كرد: در اين مرحله ١٢٠ كودك مبتلا به فلج مغزي بين سنين ٥ تا ١٣ سال تحت اين كارآزمايي قرار مي‌گيرند و بعد از اتمام فاز اول، مراحل بعدي با تعداد بيشتري از بيماران دنبال مي‌شود .

ضرابی اضافه کرد: برای ذخیره‌سازی خون بند ناف در بانک خصوصی قرارداد اولیه با هزینه 2.5 میلیون تومان منعقد و سالانه برای نگهداری این نمونه 120 هزار تومان دریافت می‌شود که البته شرایطی ایجاد شده است که خانواده‌ها مبلغ مذکور را در قالب تقسیط هزینه و یا استفاده از وام بانکی پرداخت کنند تا با این شرایط خانواده‌هایی با استطاعت مالی اندک امکان ذخیره‌سازی خون بند ناف را داشته باشند.

وی از پیوستن بانک خون بند ناف ایران به باشگاه بانک های خون بند ناف جهانی در سال 97 خبر داد و گفت: پیش بینی می شود تا پایان امسال ذخیره خون بند ناف در کشور در بانک خصوصی به 100 هزار نمونه برسد که به این واسطه می توان به این باشگاه پیوست، این میزان ذخیره سازی در منطقه بی مانند است.

ضرابی همچنین با اشاره به استفاده دنیا از سلول های بنیادی موجود در دندان شیری و دندان عقل گفت: دانش فنی جمع آوری این سلول ها در پژوهشکده رویان وجود دارد و هدف بر این است که در سال آینده در راستای استفاده از سلول های بنیادی موجود در دندان نیز اقدام شود.

مديرعامل شركت فناوري بن ياخته های رويان اضافه کرد: امروز کشور از زباله های زایمان تنها از خون بند ناف استفاده می کند در صورتی که پرده آمونیاک قابلیت استفاده برای سوختگی و زخم دارد و دنیا در مسیر فرآوری آن حرکت می کند، ما نیز باید در جهت استفاده از آن عمل کنیم.