دکتر طیبی موارد مطرح شده در دیدار با رییس جمهور را تشریح کرد؛
آمادگی کامل جهاددانشگاهی برای گرفتن مسوولیتهای بزرگ در برنامههای توسعهای دولت
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان مرکزی به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی با اشاره به برگزاری نمایشگاه دستاوردها و توانمندیهای جهاددانشگاهی در دیماه ۱۴۰۰ در خصوص مهمترین دستاوردهای این نمایشگاه گفت: در این نمایشگاه در حوزه پژوهش و فناوری بازدیدکنندگان با دستاوردها و فناوریهای تولیدی جهاددانشگاهی در حوزههای پزشکی، فنی و مهندسی، کشاورزی و علوم انسانی و اجتماعی آشنا شدند.
وی ادامه داد: ویژهگیهای این فناوریها که توجه همه بازدیدکنندگان را جلب نمود، پیشرفته بودن و به روز بودن آنها به لحاظ رقابت با فناوریهای روز دنیا بود و مهمتر اینکه این فناوریها با دانش ایرانی تولید شدهاند. در بخشهای دیگر، دستاوردهای جهاددانشگاهی در حوزههای فرهنگی، آموزش و کارآفرینی به نمایش گذاشته شده بودند.
طیبی درخصوص سایر فعالیتهای جهاددانشگاهی در این نمایشگاه گفت: در حوزه فرهنگی، ساختارسازیهای فرهنگی جهاددانشگاهی در ظرف زمان خودش همه نوآوری و خطشکنی برای ورود سایر مردم به این عرصهها بوده است. سازمان انتشارات جهاددانشگاهی اولین منتشرکننده کتب علمی دانشگاهی تألیفی و ترجمه اساتید و محققان کشورمان در سالهای اولیه انقلاب است به همین شکل خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) و خبرگزاری تخصصی قرآنی بینالمللی ایکنا. طراحی و برگزاری مسابقات مناظرههای ملی دانشجویی که اساس آن یادگیری گفتگوی علمی و اخلاقی دانشجویان به عنوان مدیران آینده کشور در زمینه مسائل و مشکلات مبتلا به کشور است، از نوآوریهای دیگر جهاددانشگاهی در حوزه فرهنگی است.
به گفته وی، در حوزه آموزش علاوه بر داشتن شبکه آموزش عالی و علمی کاربردی و کوتاه مدت قوی در سراسر کشور در زمینه ایجاد دانشگاه نسل چهار، جهاددانشگاهی بسیار موفق عمل کرده است و دانشگاه علم و فرهنگ جهاددانشگاهی، دانشگاه نسل چهار در تعامل موفق این دانشگاه با حوزه پژوهش و فناوری خود این نهاد میباشد.
رییس جهاددانشگاهی در خصوص مسئولین و مدیران بازدید کننده از نمایشگاه دستاوردهای جهاددانشگاهی و تأثیر این بازدیدها روی آنها گفت: نمایشگاه کاملاً تخصصی برگزار شد و مدعوین هم عموماً مسئولین و مدیران ارشد نظام و بخشهای دولتی، غیر دولتی و خصوصی بودند. هدف نمایشگاه هم بیان توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران در برنامه پیشرفت کشور، ایجاد خودباوری و غرور نسبت به توان ملی، آن هم در شرایط پمپاژ ناامیدی و شرایط سخت اقتصادی کشور بود.
وی ادامه داد: نمایشگاه توانمندیهای جهاددانشگاهی توسط رییس محترم مجلس شورای اسلامی دکتر قالیباف افتتاح شد و ایشان وقت کافی برای بازدید از نمایشگاه به ویژه در حوزه پژوهش و فناوری اختصاص دادند. صحبتهای کامل ایشان نیز در رسانهها بیان شده است. دکتر قالیباف ضمن ابراز غرور و خرسندی از دستاوردهای فناورانه جهاددانشگاهی، بیان کردند که حالا نوبت ما مسئولان است که با برنامهریزی درست، از این دستاوردها استفاده کنیم. همچنین چهار معاون رییس جمهور، پنج وزیر، چهل و دو نماینده مجلس و تعداد زیادی از مدیران و کارشناسان از نمایشگاه بازدید کردند.
دکتر طیبی تاکید کرد: مطالب بیان شده توسط مسئولین در دفتر یادبود نمایشگاه برای ما در جهاددانشگاهی بسیار غرورآفرین و ارزنده بود، بدون استثناء همه بازدیدکنندگان ضمن تشکر از جهاددانشگاهی، این نمایشگاه را سمبُل توان ملی کشور در رسیدن به اهداف توسعهای و پیشرفت دانستهاند. در جریان این نمایشگاه، رییس محترم کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی به شدت تحت تأثیر توانمندیهای ارائه شده در نمایشگاه قرار گرفته بود و در جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی ضمن تقدیر از جهاددانشگاهی از رییس محترم جمهور درخواست کردند حتماً از نمایشگاه بازدید نمایند.
طیبی در خصوص دستاوردهای عینی نمایشگاه برای جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: امضای ۱۰ الی ۱۲ تفاهمنامه مهم همکاری و یا استفاده از دستاوردهای جهاددانشگاهی که یکی از این تفاهمنامهها با شرکت ملی حفاری ایران در مورد بازسازی و نوسازی ناوگان شرکت ملی حفاری بوده و همچنین ابلاغ یک قرارداد بزرگ در زمینه طراحی و ساخت یک کارخانه بزرگ نمکزدایی در صنعت نفت است.
وی تاکید کرد: نکته مهم که ما به دنبال آن بودیم باور مسئولان به توان ملی است. ما عمد داشتیم که این نمایشگاه را در این مقطع زمانی برگزار کنیم که اولاً وزراء و مدیران ارشد سازمانها و شرکتهای بزرگ تثبیت شده باشند و هم اینکه در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه کشور هستیم و ضروری است در تهیه این برنامه استفاده حداکثر از توان ملی مورد نظر قرار گیرد.
رییس جهاددانشگاهی با بیان اینکه ان شاءالله با فعال شدن پروژهها و اهتمامی که دولت سیزدهم به حل مشکلات کشور دارد یقیناً مراجعه به جهاددانشگاهی و استفاده از توانمندیها و دستاوردهای آن بیشتر خواهد شد، خاطرنشان کرد: حین برگزاری نمایشگاه توانمندیهای جهاددانشگاهی یک مورد خیلی عجیب هم پیش آمد! و آن این بود که در ایام برگزاری نمایشگاه پیشنهاد حذف جهاددانشگاهی از شورایعالی انقلاب فرهنگی مطرح شد که برای من شوکآور بود و برای عدم تأثیرگذاری منفی روی همکاران خبر آن را بعد از نمایشگاه به آنها دادم.
دکتر طیبی در مورد علل پیشنهاد حذف جهاددانشگاهی و تبعات آن گفت: فکر میکنم اعضای محترم جدید حقیقی شورایعالی انقلاب فرهنگی که عمدتاً جوان و عضو کارگروه تحول شورایعالی هستند هم احتمالاً در جریان مسائل انقلاب فرهنگی، تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی و تشکیل جهاددانشگاهی و نمایندگان آن در ستاد انقلاب فرهنگی نبوده و هم فرقی بین وظایف یک نهاد توسعهای مثل جهاددانشگاهی با وزارت علوم، وزارت بهداشت و معاونت علمی و فناوری نگذاشتهاند.
وی ادامه داد: کار یک نهاد توسعهای در طراحی برنامه پیشرفت کشورها الگوسازی توان فناورنه کشور در حل مشکلات است. وزارتخانه های علوم و بهداشت نهاد تولید علم هستند و اگر اساتید محترم علاقه به تحقیق کاربردی داشته باشند تولید یک فناوری تا TRL ۴ است که ضمن اینکه ارزشمند است، ولی طی مسیری کوتاه از تولید، تجاریسازی یک فناوری است، در حالی که باید برای تجاریسازی یک فناوری تا TRL ۹انجام شود. وظیفه یک نهاد توسعهای انجام این کار و سماجت در کاربرد آن است. به ویژه در فناوریهای پیشرفته و پر هزینه که عمدتاً دانشگاهها وارد نمیشوند و یا ممکن است بخشی از یک فناوری بزرگ را آن هم تا مرحله TRL۴ انجام دهند. بدنه صنعت، کشاورزی و بهداشت ما را این فناوریها تشکیل میدهند.
این مقام مسوول افزود: شما به نقش مهم فرهنگسازی جهاددانشگاهی به ویژه در دهههای ۶۰ و ۷۰ نگاه کنید. کدام سازمان بیشترین نقش را در ایجاد خودباوری در مردم، جوانان و حتی خود دانشگاهها داشته است؟ در دهه ۸۰ و ۹۰ به فناوریهای تولید جهاددانشگاهی نگاه کنید. کدام بخش خصوصی ریسک ورود به تولید این فناوریها و پیگیری تجاریسازی آنها را میپذیرد؟ علت هم پیشرفته بودن فناوریها، هزینه بالا و اینکه در حوزه صنعتی، کار فرمایان عمدتاً دولتی و شبه دولتی بوده و ریسک خرید خارجی در آنها بسیار بالا است و لذا بخش خصوصی حتی در صورت تمکن مالی وارد تولید این فناوریها نمیشود، ولی با توجه به اهمیت آنها و وابستگی کشور باید این فناوریها را تولید و تجاریسازی کرد. سلول درمانی، ژن درمانی، ویروس درمانی، سیستم برق و کنترل و رانش قطارهای مترو، تجهیزات اپراتور تلفن همراه، تعداد محدودی از این فناوریها هستند. البته وقتی سد شکسته شد و بازار به سمت داخل آمد آن وقت بخش خصوصی با اطمینان بیشتر وارد شده و طبیعی است که جهاددانشگاهی میدان را واگذار کرده و سراغ حوزههای جدید میرود. در صورتیکه به درخواست رهبر معظم انقلاب اسلامی شورایعالی انقلاب فرهنگی باید به صورت جدی بخواهد وارد پیادهسازی سه نقشه مهم فرهنگی، علمی و فناورانه و تحول آموزشی شود. با توجه به نگاه علمی مسئله محور و کاربردی جهاددانشگاهی و فعالیت در سه حوزه توسعه فرهنگی، توسعه علمی و فناورانه و توسعه آموزشی، یقیناً این نهاد میتواند نقش ارزندهای در به روزرسانی این نقشهها و تهیه اسناد بخشی آنها و روش اجراییسازی آنها ایفا نماید.
رییس جهاددانشگاهی در مورد دیدارش با رییس جمهور و نتایج آن توضیح داد: دکتر رییسی علیرغم ابراز علاقه به بازدید از نمایشگاه، به علت شدت اشتغالات امکان بازدید برایشان فراهم نگردید. لذا من هم طی نامهای بعد از نمایشگاه درخواست کردم رییس جمهور فرصتی را در اختیار من قرار دهند تا ضمن ارائه گزارش دستاوردهای جهاددانشگاهی آمادگی کامل این نهاد را برای گرفتن مسئولیتهای بزرگ در برنامههای توسعهای دولت به استحضار ایشان برسانم.
وی در پایان افزود: خوشبختانه دکتر رئیسی کاملاً در جریان نمایشگاه و دستاوردهای جهاددانشگاهی در حوزه مختلف بودند و اتفاقاً ایشان از من خواستند که جهاددانشگاهی ورود بسیار جدی در حل مشکلات و رفع وابستگیها داشته باشد. بعنوان مثال به چند موضوع مثل آب شیرینکنها اشاره کردند که چرا ما باید در این حوزه هنوز وابسته باشیم. من هم آمادگی کامل جهاددانشگاهی را برای ورود کاملاً علمی و حرفهای و پذیرش مسئولیتهای مهم خدمت ایشان اعلام نمودم. قرار شد اینجانب با هماهنگی که انجام میشود در جلسه هیأت دولت دستاوردهای جهاددانشگاهی را ارائه کنم و رییس جمهور نیز دستورات لازم در مورد استفاده از آنها را در جلسه صادر فرمایند.
نظر شما :